132 poze   16178 vizite

Reacții adverse ale porumbeilor la medicamente

REACŢII ADVERSE ALE MEDICAMENTELOR DE SINTEZĂ
ÎNTÎLNITE LA PORUMBEI
Vă propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai puţin cunoscute ale farmacologiei columbofile şi anume posibilele reacţii adverse ale principalelor medicamente de sinteză administrate la porumbei.
Cunoaşterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii să administreze corect medicamentele şi să evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sănătăţii porumbeilor.
ANTIPARAZITARE INTERNE
În perioada năpârlirii, ouatului şi creşterii puilor (perioada de formare a penajului), se va evita utilizarea antiparazitarelor cu substanţe active, pe bază de derivaţii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalităţi ale penelor, reducerea ouatului şi a procentului de ecloziune:
ALBENDAZOL (Vermizol,valbazen,vermitan,Pastazol,Rombendazol SUPER)
FENBENDAZOL (Ascapilla,Panacur,SH-Fenbendazol)
OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
THIABENDAZOL
FLUBENDAZOL(Rombendazol F,Singal,Flubenol)
OXFENDAZOL
MEBENDAZOL
FEBANTEL (Avicas;Rintal).
Derivaţii de benzimidazoli, pot fi folosiţi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este că pot combate atit nematodele (ascarizi, capillaria, etc.) cit şi cestodele (teniile).
LEVAMISOLUL(Belgawormac,Stozzon,Dehelman,CC.Ver,Decaris) şi TETRAMISOLUL combat doar nematodele (ascarizii,capillaria), iar dacă sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului când levamisolul este administrat în apă sau individual se suspendă administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare şi încă 6 ore după utilizare. Levamisolul (în doza antihelmintică redusă la un sfert) are şi efect imunomodular.
Se poate folosi pe toată perioada anului ca antihelminic, fără reacţii adverse, produsul Total (conţine pirantel pamoat şi praziquantel, care acţionează atât asupra nematodelor cât şi asupra cestodelor).
Produsul Rombendazol SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul combaterii nematodelor, cestodelor dar şi a paraziţilor externi (păduchi hematofagi-sugatori de singe, riie etc). Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
ANTIPARAZITARE EXTERNE
Următoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei (păsări în general):
DIAZINON(Scabizol,), AMITRAZ.
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Piretrin, Permetrin, Tetrametin, Transmix), Azametifos, Ivermectin (ENDECTOCID), Abamectin, Moxidectin, Avermectin, extractele naturale din plante şi dioxidul de siliciu atit ptr combaterea paduchilor de pana( malofagi) cit si a celor hematofagi( sugatori de singe),capuselor,plosnitelor,tintarilor sau riiei , pulverizate sau aplicate spot-on.
ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vedere evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (din adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (se preferă adăpătorile de plastic). Doza terapeutică a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, când se administrează grit (calciu), faţă de 12mg / zi, când nu se administrează minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
La administrarea prelungită a tetraciclinelor există riscul apariţiei candidozei digestive.
La administrarea în apa dură sau la expunerea prelungită la soare, apa medicamentată devine maro/roz fapt ce reduce eficacitatea.
Administrarea simultană de VITAMINA C şi tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina, etc) creşte rata de absorbţie intestinală a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultană.
Doxiciclina spre deosebire de celelalte tetracicline, este mai puţin toxică putând fi administrată şi în eventualitatea unor disfuncţii renale, iar flora intestinală normală este mai puţin afectată.
AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacină, Apramicina, Framicetina), POLIMIXINE (Colistin) şi unele CEFALOSPORINE (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proporţii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infecţiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
În cazul infecţiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian sistemic, ele trebuie injectate dar cu anumite precauţii (la porumbei, streptomicina şi colistinul injectate , provoacă apariţia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii şi chiar moarte, iar gentamicina injectată are potenţial nefrotoxic ridicat).
SULFAMIDELE (sulfadiazină, sulfadimidină, sulfametazină, sulfadimetoxină, sulfametoxypiridazină, sulfaquinoxaleină-COCCISTOP sau SULFACOCCIROM şi sulfamidele potenţate cu trimetoprim/ormetoprim, etc).
Sunt considerate substanţe cu toxicitate redusă, cu acţiune bacteriostatică şi anticoccidienă. La păsări (porumbel) pot apare uneori următoarele inconveniente:
pot provoca greaţă ( nu se recomandă administrarea cu 3 zile înainte de zbor)
risc de refuz alimentar
distrug flora comensală din intestine
formarea de precipitate în apa de băut.
diateză hemoragică în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronunţată activitate hipocoagulantă şi pot provoca hemoragii masive) şi risc de nefrotoxicitate.
risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproducător (atrofie testiculară sau ovariană)
datorită inhibării anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedică încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apariţia de ouă cu coaja moale).
eclozionabilitate redusă
nevrită periferică
Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie să respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producător: nu se depăşesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administrează sulfamide după miezul zilei (în special sulfaquinoxaleină).
În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza BAYCOX sau ca alternativă FURAZOLIDONĂ (Oxifuran, Enteroguard) sau AMPROLIUM, produs care nu are reacţiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium se va evita administrarea de soluţii care conţin vitamina B1 timp de 5 zile, înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile) şi expoziţiilor.
NITROFURANII (Furazolidona)
Se absorb din intestin în proporţie redusă (5-10%) având de obicei, doar o acţiune locală dar când mucoasa intestinală e lezată se pot absorbii în proporţii mari, provocând intoxicaţii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienţă renală, chiar sterilitate).
Se vor respecta cu stricteţe dozele prescrise de producător şi se va evita administrarea prelungită.
QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin,) dacă sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apariţiei infecţiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului şi creşterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionară şi posibile anormalităţi ale cartilajului articulaţiilor la pui.. La Enrofloxacină 10%, buvabilă (BAYTRIL;ENROXIL;HIPRALONAENRO,Enrofloxarom), doza actuală recomandată este de 2 ml / litru apă / zi, 3 zile.
DERIVAŢI NITROIMIDAZOLICI
– Dimetridazol
Metronidazol
Ronidazol
Carnidazol
Sunt utilizaţi în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei şi a infecţiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproducţie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneşte la folosirea metronidazolului).
Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multă apă medicamentată decît doza curativă)
Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţiilor de imidazol (în special metronidazol) şi datorită faptului că în România, apa potabilă e preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apă) sau oţet de mere (5-10ml / litru apă) simultan.
Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500ml) la 45-50ºC. Se adaugă 1g Vitamina C şi apoi Metronidazolul, se amestecă şi apoi se complectează cu apă până la cantitatea necesară zilnic.
Metronidazolul are o largă marjă de siguranţă putând fi utilizat în timpul creşterii, năpârlirii şi al sezonului de zbor. Sub formă de comprimate se pretează foarte bine administrării individuale. Se poate administra cu precauţie simultan cu amprolium (inclusiv Ronidazolul).
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C). Totuşi dozele foarte mari de Vitamina C administrate timp îndelungat, pot provoca uroliţi la nivel renal.
Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari.
Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitamina B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K).
La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicule, ovare, pulmoni, etc.
Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
– Se vor administra întotdeauna dozele corecte indicate de producător.
– Nu se vor mări sau micşora dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente la respectivul antibiotic, care anterior era eficient.
– Când se administrează medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei.
– Dozele recomandate de producători sunt pentru apa administrată la temperatura externă de 18-20 ºC. Se va utiliza mai puţină apă când temperaturile sunt scăzute şi respectiv mai multă apă când temperaturile sunt ridicate.
– Dacă medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de băut, se pot administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir (iaurt caucazian), apă sau ulei, eventual şi cu puţin zahăr vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafeţele boabelor crescând astfel şi palatabilitatea acestora.
– Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale.
– Utilizarea antibioticelor ar trebui făcută doar după efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”).
– După vaccinare, nu se vor administra tetracicline, tylosin sau gentamicină, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C şi E, chiar şi levamisol (în doza antihelmintică redusă la un sfert).
– După efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administraţi probiotice (ex.Kefir), Vita B Complex şi Tondigest, pentru refacerea florei intestinale şi stimularea apetitului.
– Administraţi hrană (boabe) de bună calitate şi pe cât posibil necontaminată cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substanţe foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sănătăţii şi formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).
Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă, timp de 2-5 zile.
După orice tratament cu substanţe de sinteză chimică sau administrare de hrană (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administraţi hepatoprotectoare cum ar fi produsul HEPATOPROTECT pulbere hidrosolubilă: “Ficat sănătos = performanţă sportivă”.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.